субота, 24 грудня 2022 р.

300 років з дня народження Григорія Савича Сковороди

 Цьогоріч світ відзначає 300-й день народження Григорія Савича Сковороди – великого мрійника, мандрівного філософа та педагога. Григорій Сковорода зрікся світу й кар’єрного росту, хоча й мав високі досягнення та блискучу освіту. Замість родинного затишку обрав постійні мандри й самотність – та при цьому вважав себе неймовірно щасливою людиною.

Змалечку Сковорода полюбив інструментальну музику. Спершу він грав на звичайній сопілці, вирізаній із гілочки калини або ліщини. Але потроху малий Гриць так удосконалив свою сопілку, що міг передавати на ній навіть переливи голосів співочих птахів. А вже в зрілому віці Сковорода приємно й зі смаком грав на флейті, скрипці, бандурі та гуслях. Словом, іще в дитинстві він напрочуд тонко відчував те, про що скаже згодом, коли стане дорослим:

«Музика – це великі ліки в скорботі, втіха в печалі, забава в щасті».


У нашому класі ми до річниці з дня народження філософа і музиканта переглянули цікаві відео про Григорія Савича, читали та інсценізували його байки «Бджола і Шершень», а ще -  взяли участь у всеукраїнському конкурсі «Сторінками життя Сковороди» на сайті «На урок». Можемо похвалитися гарними результатами, отримали дипломи-нагороди за участь, дипломи 1, 2, 3 ступеня. Було пізнавально та весело.

На жаль, ми також дізналися, як сильно постраждав від ракетних ударів музей філософа на харківщині, у с. Сковородинівка. Ніколи не пробачимо ворогам того, що вони нищать нашу культуру та нашу ідентичність. 




Немає коментарів:

Дописати коментар