вівторок, 28 листопада 2023 р.

Всеукраїнський "Добрий урок" 28 листопада - можливість для школярів долучитись до культури благодійності

 Цього року на 28 листопада припадає #ЩедрийВівторок - українська частина глобального руху #GivingTuesday, який поєднує благодійні ініціативи комерційних, громадських організацій і небайдужих людей.

#ЩедрийВівторок був запроваджений в Україні у 2018 році завдяки ініціативі Zagoriy Foundation у співпраці з БФ "Таблеточки", Українським форумом благодійників та "Клубом Добродіїв" з метою розвитку культури благодійності у країні. До руху долучилися координатори багатьох соціальних проектів, створених для підтримки дітей-сиріт та літніх людей, розв'язання екологічних проблем тощо.

Цього року особливу увагу організатори руху приділяють ініціативі #ЩедрийВівторокДіти, що була започаткована для залучення дітей до добрих справ та розвиток культури благодійності серед молодого покоління. За допомогою спеціально розробленого та випущеного посібника "Уроки Доброти", який містить інформацію про історію благодійності в Україні в доступній формі, до ініціативи можуть доєднатись українські школи.

"Шкільна освіта - один з найважливіших етапів у житті кожної людини, який впливає на світогляд не менше, ніж сім'я. Дуже важливо, особливо зараз, щоб цей етап включав інформацію про те, наскільки цінні добрі вчинки і як насправді легко їх робити", - каже Ірина Грицаєнко, CEO Zagoriy Foundation.



Учні старших класів своєю чергою готові до глибшого розуміння теми, а отже можуть долучитись до розповсюдження власних історій про благодійність або добрі справи в соціальних мережах під хештегами #ЩебільшеДобра та #ДоброМаєЗвучатиГолосно.

Учні, які поділяться своїми історіями, не тільки сприятимуть поширенню флешмобу, але й отримають можливість потрапити на сторінки соціальних мереж Щедрого Вівторка та взяти участь у розіграші тематичних сувенірів. Крім того, школи та вчителі можуть відзначити найбільш активних учасників або спільний внесок молоді у благодійність.

"Рух Giving Tuesday сформувався у 2012 році й від самого початку був добре адаптований до реальності соціальних мереж та вільного інформаційного простору. Це зумовлює прекрасну можливість зацікавити підлітків у сучасних формах благодійності, а також в доступній формі показати, що їх допомога може буквально рятувати життя", - підкреслює Ірина Грицаєнко, CEO Zagoriy Foundation.


Довідка

#ЩедрийВівторок — всеукраїнський благодійний рух, який є частиною глобальної ініціативи #GivingTuesday, започаткованого в США у 2012 році. Цей рух об'єднує людей, організації, медіа, школи та бізнес навколо добрих справ і популяризує культуру благодійності в Україні. Один з ініціаторів Щедрого Вівторка в Україні та його активний провайдер - благодійний фонд Zagoriy Foundation, створений у 2015 році родиною Загорій, бенефіціарами фармацевтичної компанії "Дарниця”. У 2021 році до акції "Щедрий Вівторок Діти" долучилися понад 900 українських навчальних закладів.


Доступ до презентаційних та методичних матеріалів можна отримати за посиланнями:

1) Посилання на посібник

https://drive.google.com/drive/folders/lw4AXrC6so5Cth89QL9Bb47gGuiT87_yg

2) Посилання на план уроку:

https://docs.google.com/document/d/15wa0GHIB5EufgQwBN8r0HB2Bwldfg7-B/edit

Отримати додаткову інформацію або зв'язатись з організаторами руху "Щедрий Вівторок" можна звертатись до Оксани Ліщини (o.lishchvna(S)zagoriv.foundation, +38068 335 85 85), координаторки по роботі з партнерами Щедрого Вівторка в Україні.

неділя, 26 листопада 2023 р.

90-ті роковини Голодомору 1932-1933 років...

 Дмитро Білоус

ТИ КАЖЕШ, НЕ БУЛО ГОЛОДОМОРУ?

Ти кажеш, не було голодомору?

І не було голодного села?

А бачив ти в селі пусту комору,

З якої зерна вимели до тла?

Як навіть мариво виймали із печі

І забирали прямо із горшків.

Окрайці виривали з рук малечі,

із торбиночок нужденних стариків?

Ти кажеш, не було голодомору?

Чого ж тоді, як був і урожай,

Усе сиціль викачували з двору, —

Греби, нічого людям не лишай!

Хто ж села, вимерлі на Україні,

Російським людом поспіль заселяв?

Хто? На чиєму це лежить сумлінні?

Імперський молох світ нам затуляв!

Я бачив сам оту зловісну пору

І пухлих, і померлих на шляхах.

І досі ще стоять мені в очах...

А кажеш — не було голодомору?














пʼятниця, 17 листопада 2023 р.

15 листопада - Міжнародний день толерантності.

 Продовжуючи тему доброти, людяності, позитивного відношення один до одного, відзначали 15 листопада Міжнародний День Толерантності. Допомогти зрозуміти, що ж таке толерантність і як навчитися бути толерантною людиною нам допоміг квест "Стежинкою толерантності". Активно працювали, дізнавались історію створення такого дня у світі. Найактивніші учасники квесту отримали солодкі призи.



понеділок, 13 листопада 2023 р.

13 листопада - Всесвітній день доброти.

 Що таке добро? Чи легко бути добрим у цьому світі? Які добрі справи ми робимо у нашому житті? Чому це Важливо? На ці і багато інших питань сьогодні відповідали наші щестикласники. Розмовляли щиро, розгадували прислів'я про добро, кожен обрав собі зі скарбнички меседж доброти. Якби всі люди на землі були добрими і чинили тільки добро один одному, світ був би ідеальним, без журби й горя, без війн і насильства. Важливо підтримувати один одного, допомагати, робити добрі справи, навіть не чекаючи за це подяки чи слави, як робив це Добродій Святий Миколай, приклад для наслідування. Вкотре задумалися над тим, що таке добро і зло, і які добрі вчинки ми можемо робити щодня, змінювати світ, щоб він ставав кращим.