середа, 21 лютого 2024 р.

21 лютого - Міжнародний день рідної мови.

 Сьогодні, в Міжнародний день рідної мови, в Жовківському центрі творчості відбувся Турнір Знавців рідної мови серед учнів шкіл нашої громади. В команді 5-7 класів, яку підготували вчителі української мови та літератури нашої школи, взяла участь наша Божена Варшавська. Вітаємо щиро команду наших знавців рідної мови з ПЕРЕМОГОЮ в турнірі. 🎉🎉🎉✨🏆🥇







вівторок, 20 лютого 2024 р.

20 лютого - День пам'яті Героїв Небесної Сотні

 Сьогодні, в день пам'яті Героїв Небесної Сотні, в нашій школі відбулася загальношкільна Лінійка-Реквієм. Пам'ятаємо Героїв Небесної Сотні, шануємо їх подвиг і намагаємось бути гідними цього подвигу. А в нашому класі ми окремо провели виховну годину-Реквієм. 























субота, 10 лютого 2024 р.

18-й дитячий шаховий турнір «Сила і Честь Українського війська - 2024»

Вчора, 10 лютого,  в Жовкві відбувся 18-й дитячий шаховий турнір «Сила і Честь Українського війська - 2024». Який зібрав 250 учасників. В турнірі брала участь і отримала перемогу серед дівчат наша Вікторія Позірун. Щиро вітаємо 🏆нашу чемпіонку!!!!! До речі, Вікторія виборола 4 розряд!





пʼятниця, 9 лютого 2024 р.

9 лютого у світі відзначають Міжнародний день піци

 9 лютого у світі відзначають Міжнародний день піци. Цю страву люблять і дорослі, і діти, адже вона неймовірно проста. Крім того, начинку можна обрати на будь-який смак. День піци відзначали і ми в нашому 6-а класі. Дізнавались цікаві факти про піцу, переглянули відео і, звичайно ж, посмакували піцою. Щоправда, нам завадила повітряна тривога, і ми не встигли зробити спільне гарне фото, бо змушені були продовжувати наше відзначення дня піци в укритті. Але настрій наш все одно був чудовий. Ми задоволені. 



Цікаві та незвичайні факти про піцу - дізнавались з матеріалів Styler.

Автор "Трьох мушкетерів" був шанувальником піци

Письменник Александр Дюма став першим, хто серед публічних людей, звернув увагу на цю страву. У 1835 він вирушив у подорож до Неаполя. Там письменник побачив, що небагаті люди влітку їдять лише кавун, а взимку - піцу. Йому захотілося спробувати страву, яка надзвичайно прийшлася до смаку.

Італійську піцу з ананасами винайшов грек у Канаді

Відомо, що піца родом із сонячної Італії, проте таку начинку як курка з ананасом винайшов грек Сем Панопулос. Він відкрив власну піцерію в Канаді та просто експериментував зі смаками, шукаючи нові поєднання. Цікаво, що самі італійці такі нестандартні рецепти не люблять. Тому в Італії вам навряд чи вдасться знайти піцу з ананасами.

Піца - їжа для бідних

Це досить відомий факт, що від початку піца вважалася їжею бідняків. Усе через те, що початкова варіація піци складалася лише з 3 інгредієнтів: оливкової олії, помідорів та хлібного коржика. Згодом королева Маргарита попросила приготувати для неї більш різноманітну піцу. Після цього, до речі, з'явилася варіація начинки під назвою "Маргарита".

Різні країни мають власні рецепти піци

Попри те, що піца - італійська страва, вона прижилася в багатьох країнах світу. Своєю чергою люди адаптували піцу під місцеві вподобання. Так і з'явилися різні рецепти. Наприклад, у Бразилії додають зелений горошок, у Франції - смажені яйця, у Китаї - скоринки з хот-дога. В Австралії є піци з м'ясом кенгуру, страусів та крокодилів.

Знаменитості починали кар'єру з доставки піци

У доставці працюють здебільшого молоді люди, які починають самостійне життя та хочуть заробляти власні гроші. До того, як стати відомими, голлівудські зірки розвозили піцу тим, хто її замовив. Так розпочинали Стівен Болдуїн і Жан-Клод Ван Дамм. А в 60-х роках американська розвідка працювала кур'єрами піци під прикриттям, щоб стежити за потрібними особами

Субота - день піци

День, коли піцерії мають найбільше замовлень, - це вечір суботи. І це не дивно, адже після робочого тижня люди хочуть розслабитися в приємній компанії та зі смачною їжею. Найчастіші замовлення досить класичні: "Маргарита", "4 сири" та "4 сезони".

Найбільша піца

Рекордну піцу приготували у 2012 році в Римі. Її діаметр становив 40 метрів, і над нею працювали одночасно 5 кухарів. А от найбільшу піцу щодня готують у штаті Техас у США. Її довжина становить приблизно 2 метри, а ціна - 300 доларів.

Пакування для піци

Першою "коробкою" для піци вважають плоску тарілку зі срібла, яку накривали кришкою. У такому вигляді їжу доставляли заможним громадянам. Пізніше стали використовувати коробки з металу, потім - звичайний папір, який складали у вигляді конверта. І лише після цього з'явилася картонна упаковка. До речі, у Брукліні вам можуть зробити їстівну коробку для піци за 45 доларів.

Піца в математиці

Було у вас таке, що не знаєте, як розділити піцу порівну між друзями? Математики вивели цілу теорему з цього приводу. Умова проста - кількість шматочків після розподілу має бути кратно чотирьом. Сенс полягає в тому, щоб всі отримали однакові шматки піци, а отже, однакову кількість начинки.

Їстівна піца на принтері

Сьогодні винайдено 3D-принтер, який може надрукувати справжню їстівну піцу. Звучить фантастично, проте це правда! Спочатку його виготовили для космонавтів, проте зараз тестують у земному житті. Відмінності від звичайної піци полягають у тому, що кетчуп замінений на соус, а рікотта - вершковим сиром. Експерти кажуть, що через десяток років такий прилад може бути в одному ряду з іншими кухонними девайсами.

  

вівторок, 6 лютого 2024 р.

Всесвітній день безпечного інтернету.

 6 лютого 2024 року у світі відзначається 

День безпечного Інтернету (Safer Internet Day).

День безпечного Інтернету (SID/ДБІ) запровадили мережі Insafe та INHOPE за підтримки Європейської комісії для просування безпечного та позитивного використання цифрових технологій, особливо, дітьми й молоддю. Центр кращого Інтернету представляє Національний комітет Дня безпечного Інтернету в Україні.

Цей день проводиться з метою залучити до дій кожного та кожну, хто відіграє свою роль у створенні кращого Інтернету для всіх, зокрема, наймолодших користувачів. Більш того, це запрошення для всіх до поважливого онлайнового спілкування задля забезпечення найкращого цифрового досвіду.

День безпечного Інтернету надає унікальну можливість для проведення заходів з безпеки онлайн разом зі всім світом: як у закладі освіти, бібліотеці, громадській організації, так й в органах влади, бізнесових організаціях. Щороку до Дня безпечного Інтернету в Україні, як і у всьому світі, приєднується все більше організацій. 

"Ми б хотіли подякувати кожному та кожній, хто організовували, хто брали участь, хто висвітлювали заходи до Дня безпечного Інтернету 2023 та запрошуємо до відзначання Дня безпечного Інтернету 2024 у вівторок 6 лютого! Саме ви робите цей День в Україні – день заради безпечнішого та найкращого Інтернету! ”, – команда Центру кращого Інтернету.

Учні 6-А класу активно долучилися до відзначення всесвітнього дня безпечного інтернету. Повторили правила безпечного користування інтернетом, грали тематичне доміно "Безпека в інтернеті", розв'язували тематичний філворд "Ґаджети", грали у вікторину та  інтерактивну онлайн-гру “Interland: Безпека дітей в Інтернеті”. Учасники і переможці нагороджені солодкими призами. Нехай ваше користування інтернетом буде завжди безпечним і приємним, як солодкі призи сьогодні. 






Таня і Каріна

Матвій

А ще - 📣📣📣 Ми прийняли запрошення провести День безпечного інтернету 2024 разом із  Ювенальною Поліцією України! 

🌐Цього року він відзначається 6 лютого і, як завжди, покликаний нагадати спільноті, що безпека мережі залежить від кожної та кожного з нас.

💪з допомогою QR-коду потрапили на інтерактивний урок, де змогли відповісти собі на кілька важливих запитань:

🟢що для мене цифрове середовище?

🟢чи дотримуюся я правил безпеки?

🟢що я можу зробити, щоб інтернет став кращим місцем для всіх?

😎🔥А ще на нас чекало знайомство із зовсім новим інструментом, який допомагає РОЗБАЧИТИ все небажане в мережі.

неділя, 4 лютого 2024 р.

Наші таланти. Пишаємось своїми учнями!

Конкурс на краще виконання шпагату та гімнастичних фігур в Dance Studio Stan
Голуб Данка:

 


Тетянка Поліщук:




а 18 лютого у Львові відбувся конкурс танцювальних колективів, де знову відзначилась наша Діанка. ВІТАЄМО ЩИРО!!! І залишаємо на пам'ять чудові фото з конкурсу:



29 січня - річниця бою під Крутами

 Вивчати свою історію, знати своїх героїв, мати розуміння, чому саме відбувалися ті чи інші історичні процеси - це завдання кожного українця, патріота. Через події минулого можемо аналізувати сьогоднішні події. Тому зіграли в гру-реконструкцію бою під Крутами, багато дізналися про учасників битви та причини зіткнення українських військових та росіян, порівнювали події сторічної давності та сьогодення.